Openmondzak of ventielzak? - Ausloos legt uit

Welke zak is de geschikte oplossing voor uw product? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden? Wij vergelijken voor u twee populaire verpakkingszakken: de openmondzak en ventielzak.

Materiaal

Zowel openmond- als ventielzakken bestaan in papier en plastiek. Ventielzakken worden gesloten door ze ultrasoon te sealen, terwijl u bij openmondzakken meer mogelijkheden heeft. Denk maar aan naaien, sealen, een verlijmde papierstrook…

Formaat

Openmondzakken bestaan in heel wat formaten: van erg klein tot groot. Bij ventielzakken heeft u minder variatie maar eerder een goede middelmaat.

Prijs

Over het algemeen zijn ventielzakken iets duurder dan openmondzakken. Ventielzakken hebben een vierkanter model en moeten geseald worden. Daardoor is de zak duurder om te maken. Daartegenover staat dat de handling van ventielzakken in afzakmachines eenvoudiger is. Zo kan u de meerkost terug verdienen.

Luchtdichtheid

Moet uw zak luchtdicht zijn of net niet? Dat hangt uiteraard af van het te verpakken product. Ventielzakken zijn algemeen genomen moeilijker volledig luchtdicht te krijgen dan een openmondzak.

Eindgebruiker

Hoe wil uw eindgebruiker het product gebruiken? Bij een openmondzak kan u de zak gewoon openen en het product er uitscheppen. Bij een ventielzak is dat moeilijker en gebruikt u de volledige zak best in één keer.

Breukvorming

Producten zoals gerstvlokken zijn gevoelig voor breukvorming. Die producten verpakt u best in openmondzakken. Waarom? Bij ventielzakken wordt het product door een smallere pijp geperst, en wordt de vulling meer geforceerd. Dat is goed wanneer uw product dicht op elkaar gedrukt mag worden. Bij een openmondzak valt uw product daarentegen breder in de zak. Het wordt minder hard op elkaar gedrukt, wat delicate producten ten goede komt.

Zakvorm en stapelbaarheid

Uiteraard zijn zowel openmond- als ventielzakken perfect stapelbaar. We vertelden al dat ventielzakken eerder een vierkante vorm hebben, zeker wanneer ze optimaal gevuld zijn. De vullingsgraad van openmondzakken is daarentegen flexibeler.

Het verschil daarin valt meteen op wanneer u kijkt naar een gestapelde pallet. Gestapelde ventielzakken resulteren in een mooiere, strakke pallet dan de ‘lossere’ openmondzakken, al zijn ze allebei wel mooi stapelbaar.

Marktgewoontes

De uiteindelijke keuze voor een openmond- of ventielzak wordt grotendeels bepaald door de marktgewoontes van het land. In Nederland wordt bakkerijbloem haast altijd in ventielzakken verpakt, terwijl in België de genaaide openmondzakken topfavoriet zijn.

We hebben het gissen naar de specifieke reden hiervoor. Vermoedelijk kozen bepaalde pioniers in de sector voor die ene zak, en volgde de rest. De mens blijft een kuddedier. Het bevestigt alleszins wel dat we zowel openmond- als ventielzakken voor talrijke doeleinden kunnen inzetten!

Heeft u nog vragen over openmond- of ventielzakken? Stel ze gerust!

Deel dit bericht via:
openmondzak